Hans' Weerweb

15-04-2024 - Passage actief koufront


18:28 Ook na koufrontpassage soms imposante buien

De aandacht vandaag betreft (vooral) passage van een koufront van west naar oost in een setting met sterke bovenstroming, bescheiden onstabiliteit en (weer) zeer ruime diepe windschering. Modellen berekenen een smalle en intense neerslagzone met pittige buien, lijnvormig georganiseerd met vorming van boogsegmenten (LEWP). Bij de buien worden onweer, hagel en (zeer) zware windstoten verwacht. De zwaarste windstoten voor de westelijke kusten als het koufront daar passeert, tot wel 100-120 km/u, verder landinwaarts tot maximaal 90-100 km/u. Na frontpassage koude lucht op hoogte en blijvend onstabiel met op de avond een trogpassage die dan trigger is voor opnieuw soms pittige buien.

Windstoten voor 14:00 en 16:00LT als berekend door Harmonie 14/4 12z (bron: Weerplaza):

Het KNMI waarschuwde gisteravond al (Code Geel) voor de windstoten: "Maandagmiddag trekt er een stevige buienlijn van west naar oost over het land. Bij deze buien kunnen zware windstoten voorkomen, ook is er kans op onweer en hagel. In de avond nemen landinwaarts de zware windstoten af, maar de westelijke kustprovincies houden tot en met de nacht naar dinsdag kans op zware windstoten." Estofex komt met een Level-1 over o.a. de hele BeneLux: "A level 1 was issued across SE UK into CNTRL Germany mainly for severe wind gusts and an isolated hail/tornado risk." 

14:45 Op de (Buienradar-)neerslagbeelden een mooie scherpe smalle neerslagzone:

15:00 Nu komt het front toch duidelijk dichterbij, en ik  fotografeerde de nadering ervan. Maar als uit  onderstaande foto's ook blijkt, visueel viel er amper iets te beleven....

15:18 Het is zover en het gaat meteen flink los met zware windstoten, zware neerslag met kleine hagel erdoorheen en enkele fel flitsende ontladingen. Naar verluid sloeg daarbij de bliksem op een bouwkraan in.

Het viel uiteindelijk dus wel mee met de windstoten maar over west-, midden- en zuid-Nederland kwam het toch meermaals tot schade, overlast en in een enkel geval gewonden, door de windstoten en blikseminslag.

Sluiten

Web Analytics