Hans' Weerweb

01-05-2024 - Het grensgeval


20:15 - m'n favoriete foto van het grensgeval.

Na het onweersgebeuren  van de afgelopen nacht werden vandaag eigenlijk geen buien verwacht. Dit ondanks de hoge onstabiliteit (EC berekende al een week lang MUCAPE waarden van 2000 tot zelfs ruim over 3000 J/Kg) maar onderin was de lucht nogal droog, er was weinig schering en een duidelijke trigger ontbrak. Modellen kwamen dan ook niet met buien maar Harmonie (prima!) kwam in meerdere runs met een signaal over het zuidoosten:

Het KNMI noemde ook het zuidoosten voor de meeste kans op een bui en gaf op de middag een Code Geel uit voor Brabant en Limburg:

In de namiddag ontstonden over NRW een aantal cellen waarvan de meest westelijke (eerste) het volhield en tegen 18:00 de NL/D grens t.h.v. Roermond naderde waarbij het leek dat een nieuwe kern gevormd werd.

18:20 Ik speur in ZZO-richting en zie - wat ik aanvankelijk dacht - een enorm dik aambeeld naderen, de foto is duidelijker dan het eerste aanzicht want de zaak werd erg fel beschenen door de zon. Daarna realiseerde ik me dat het meer een in noordelijke richting uitgewaaid aambeeld is met iets van inflow op een hoge wolkenbasis erbij.

18:45 Veel dichterbij nu. Het was met al het licht en in alle heiigheid maar moeilijk te zien maar de foto's verduidelijken dat een fors ding aan kwam zetten. 

19:00 Het lijkt niet zo'n donkere lucht maar vergeet niet, vanuit het westen staat de zon er vol op!  

Satellietbeeld 19:00lt (bron Weerplaza):

19:12 Ziet er best spectaculair uit! Stilletjes vervloekte ik de situatie, dit ding gooide in vol zonlicht meer dikke CG's dan ik in anderhalf jaar heb gezien! En met zoveel licht erop is fotograferen kansloos. 

19:15 de bui zit nu tijdelijk te veel zuidelijk voor directe waarneming (andere kant van het gebouw 😅) maar om 19:45 staat de zaak zuidwestelijk genoeg voor waarneming vanaf het bordes bij het trappenhuis. En zeg nou zelf, prachtige setting toch zo?

19:45 Hierboven en onder, aan de basis is te zien dat een outflowverschijnsel (arcus) gevormd wordt. 

20:00 Na een opleving (waarbij weer enkele CGs zichtbaar waren) lijkt de cel nu toch outflow dominant te worden. Ook wordt nu aan de zuidkant een stijgstroom zichtbaar, het was me niet duidelijk of deze bij de bui hoorde:

20:07 Meer samenhang lijkt duidelijk te worden want nu begint de stijgstroom flink in te leveren, de arcus breidt uit en op hoger niveau wordt een nieuwe inflowstraat (of -staart) gevormd. En dat alles terwijl op de radar de neerslagintensiteit samen met het aantal ontladingen flink afneemt.

De foto hiervan was de laatste van de bui, gemaakt om 20:10. Even nog op rij zetten wat ik weet van deze bui:

  • Wolkenbasis > 1400 meter volgens Harmonie;
  • Levensduur geschat 2 -2,5 uur (ontstond zo te zien op outflow van een eerdere bui juist voor passeren NL/Dld grens);
  • Tophoogte rond 19:00 +/- 13km met overshooting top op satellietbeelden zichtbaar.

Het was een echt grensgeval, zie het bliksemspoor:

Afsluitend: rond 22:15 activeerde nog een bui iets NNO van hier en gaf enkele IC-ontladingen. De kanalen zaten bijna boven me, ik kreeg met moeite er eentje op foto:

Sluiten

Web Analytics