Hans' Weerweb

02-05-2024 - Ostgewitter!


20:40 Vreemd genoeg nog de 'beste' bliksemfoto van deze dag, een forse crawler
(maar gedeeltelijk op de foto) met een enorme rode reflectie op de neerslag.

"Ostgewitter" staat bij de weervolgers voor omvangrijk onweer dat langzaam vanuit het oosten opkomt - duh - en traag passeert zodat langdurig onweer en veel neerslag kan worden verwacht. Nou, dat is wel gelukt vandaag!

Eerst even de situatie: Een (thermisch) laag beweegt vandaag langzaam noordwaarts. De luchtmassa is onstabiel en op convergentie in het laag ontstaan naar verwachting vanaf de tweede helft van de middag stevige buien met onweer, hagel en windstoten in een setting met 1000-1500 J/Kg MUCAPE en voldoende windschering voor vorming van multicellen. Harmonie berekende per 2/5 00z (zeer) hoge neerslagtotalen over het zuidoosten (bron: Weerplaza):

Maar eerst kregen we te maken met heel typische, bijna stationaire pulse storms. Rond 16:00 viel op hoe vochtig het was, het aanzicht was zowat nevelig:

Ik heb daarvan verder geen foto, maar ook rond die tijd wordt vanuit de andere kant van de stad onweer, met zware neerslag en hagel gemeld. Vreemd genoeg is daarvan niets te zien vanuit mijn plek in die richting, geen donkere wolk of neerslagscherm of wat dan ook. Moet een bui verscholen in alle bewolking zijn?  Wel hoor ik wat later gerommel en pas na 17:00 hier regen met wat kleine hagel erdoorheen.

Op de radar veel ontladingen en (vrij langdurig) een 60-65dBZ (!) neerslagsignaal iets zuidoostelijk van hier. Daarbij valt op dat weliswaar de neerslagkern wat uitgroeit maar dat de bui feitelijk volledig stationair is.

Bijzonder was de actie op het as van het laag, door convergentie van de wind onderin ontstonden enkele vrijwel stationaire buien die geleidelijk weer afnamen als de convergentielijn langzaam verder noordoostwaarts bewoog (en daarbij in betekenis afnam). Aan de westkant van de lijn afnemende temperatuur door toestromende koelere lucht van over zee. In Eindhoven van ruim 25°C naar 18°C in de loop van de middag, zorgwekkend v.w.b. de onweerskansen!

Op het beeld hieronder kloppen de bliksemregistraties niet met het tijdstip van de neerslagreflecties en de positie van de convergentielijn:

Op hoogte was de stroming echter overwegend van oost naar west en daardoor kon een complex van onweersbuien ontstaan over NRW ons land binnenkomen, maar het ging allemaal h.e.e.l.  e.r.g.  l.a.n.g.z.a.a.m. ...

Vanaf net na 18:00 kon ik het vanuit het oosten zien aankomen, een donkere lage laag met eronder regelmatig geflits. Maar het zou nog tot 19:45 duren voordat Eindhoven bereikt werd:

Mijn pogingen tot bliksemfotografie waren een drama! Het was nog te licht voor langere sluitertijden en 1 of 2 seconden betekent in no-time volle geheugenkaartjes. Dat betekende dus veel licht op de foto en dat terwijl met een lage wolkenbasis, (reflecties op) zware neerslag en meest CC/IC ontladingen er maar niets sprekends vastgelegd kon worden. Zelfs de felle inslagen op 1 tot 2 km vol in beeld leverden geen bruikbaar beeld op (wel suizende oren van de snoeiharde klappen, ik stond 50meter hoog voor het open raam)! Uiteraard verschillende (combinaties van) settings geprobeerd, ISO van 50 tot 100, brandpunt 35 tot 44mm bij F7.1 tot F14.

Pas wat later met minder licht kon ik wat IC-spul op foto krijgen, waarbij de cam wel flink omhoog moest worden gericht, zie de weinige voorgrond.



Rond 21:00 keerde de rust terug maar het zou nog wel een paar uur stevig doorregenen. Er was geen buistructuur zichtbaar tijdens het hele gebeuren, aannemelijk ging het om een neerslagzone met enkele forse onweersbuien erin verscholen.

Hieronder nog de Weerplaza kaart van de totale neerslag vandaag op de KNMI-stations. Amateurstations in het zuidoosten kwamen zelfs tot rond 100mm (!) wat lokaal in Limburg - en zeker over de hogere delen - behoorlijk wat schade en overlast opleverde.

Sluiten

Web Analytics