Hans' Weerweb

05-06-2022 - Zware neerslag en wateroverlast

Op 1e Pinksterdag bezoek  van een thermisch laag dat vanuit Frankrijk noordwaarts bewoog en in de middag en avond over het oosten van het land trok. Vooruit het laag aanvoer van warme en onstabiele lucht waarin de nodige buien konden ontstaan. Er was bij de buien kans op onweer maar vooral de kansen op veel neerslag vielen op. Veel neerslag op korte tijd bij de zwaardere buien maar ook de neerslagtotalen konden flink oplopen, het laag trok maar langzaam verder, rond het laag kunnen buien clusteren of buienstraten vormen, er was niet al te veel stroming en er werden PW waarden tot rond 35mm berekend. Harmonie berekende per 4 juni 12z over het zuidwesten max. 50 tot 60mm en over het (uiterste) oosten 40-50mm totale neerslag. Tot onweer kwam het niet maar naast de ruime neerslag door buien om het laag heen zou (vooral) de neerslag over de as van laag zou van zich doen spreken.

Het KNMI waarschuwde met een Code Geel voor onweer en veel neerslag. Estofex gaf een Level-1 over bijna heel ons land m.u.v. het westen: "The level 1s (voor zonder en de nacht naar zondag) over E France/Benelux and N Germany were issued mainly for heavy rain and a low-end tornado risk (Belgium/the Netherlands)."

Te Eindhoven hadden we van 12:00 met lichte regen bij een erg saai en grijs weerbeeld. Buien rond het laag bereikten ons rond 13:00 met af en toe meest matige, soms forse neerslag. Maar na 16:10 kregen we te maken met de meer intense neerslagzone op de as van het laag die maar traag - en daarbij kantelend - verder trok. Het werd behoorlijk donker, eerst vooral in westelijke richting gezien, daarna ten oosten van hier, met nu voor het eerst zware neerslag:

Het zicht nam af tot tussen 400 en 500 meter:

En toen ging het allemaal snel met de wateroverlast, ik laat hier maar enkele van de vele gemaakte foto's zien, waarbij ik - heel voorzichtig uitgedrukt - moest constateren dat lang niet iedere automobilist er verantwoord mee omging....  

Ook de Ds Theodor Fliednerstraat en aangelegen inritten en parkeerterreinen stonden (deels) onder water:

Uitgaand verkeer kwam af en toe tot bijna stilstand:

Ik diende vanwege alle overlast per 17:10  een Skywarn-melding "zware neerslag/wolkbreuk" in, grappig was dat op datzelfde moment de Skywarn meldcentrale ook een melding genereerde omdat op weerstation Eindhoven AP de uurhoeveelheid neerslag 25mm gepasseerd had.

Over die hoeveelheden gesproken: die liepen natuurlijk flink op. Hieronder de etmaalsom gemeten op de officiële weerstations. Ruim 48mm voor Eindhoven wat overigens een record zou blijken voor dit station en daarmee ook tweede op het overzicht: 

Maar door de spreiding van de weerstations geeft het kaartje niet echt weer hoe ver de neerslagsommen opliepen. Op het KNMI kaartje hieronder ook de totalen van alle geregistreerde regenmeters. 

Let wel; kaartje geeft de metingen weer sinds 08:00UT, zodat bijvoorbeeld de totalen voor de provincie Zeeland nogal afwijken; veel neerslag daar viel in de nacht naar zondag toen eerder in Frankrijk gevormde onweersbuien overtrokken. Verder kwamen sommige amateurstations tot nog hogere etmaalsommen (dus van 00:00 - 00:00) , Veghel 65mm en westelijk en oostelijk van Den Bosch 60 tot wel 100mm! Het betekende voor Oost-Brabant en delen van Limburg de nodige schade en overlast. Meer op de avond kregen de noordwestelijke delen van het land te maken met de slepende neerslagzones die echter iets minder actief waren dan eerder op de dag.

Achteraf nog de waarneming dat het traject van het laag (en daarmee de meeste neerslag) net wat westelijker uitviel dan werd verwacht. 

Bronnen:

Sluiten

Web Analytics