Hans' Weerweb

22-08-2008 - Hoosvorming in de maasregio

Inleiding

Uit de KNMI guidance van 21/8/2008 21:26:

Morgen is wel een uitgelezen dag voor waterhozen (koude lucht over het relatief warme water van het IJsselmeer en Waddenzee, weinig windshear in de onderste 3 km, convergentie onderin, vochtige  grenslaag met weinig wind en in augustus komen ze het vaakst voor).

Dit met op de trogpassage de kans op onweersbuien... Mmm, eerlijk gezegd had ik er niet genoeg  vertrouwen in om er een hele dag - met daarbij alle reistijd van dien - aan het IJsselmeer aan te besteden. Maar ik nam me wel voor dat mocht er een mooie lijn met buien ontstaan ik die zou opwachten in de Maasregio met daar goede zichtpunten beschikbaar!

Stormchase & -spotting

Vertrek: 14:35
Terugkomst: 17:15
Afgelegd: +/- 75km
Route: Wijbosch, Engelen, Bokhoven, Haarsteeg, omg. Oud-Heusden, Bokhoven, Engelen, Den Dungen, Wijbosch.
Waargenomen: Zware regenval, hoos-/funnelvorming.
Skywarn-meldingen: Hoos/tornado per 15:25

Wel, die buienlijn kwam er, dus ging ik er op uit. Om 15:00 was ik vlak bij Bokhoven vlakbij de Maas (het Buienradar.nl beeld hierboven is van 15:10). Eerst zag ik richting Den Bosch een zeer rafelige en woelige buienrand, maar die viel in het niet bij een ontwikkeling iets meer westelijk, ik laat verder de foto's het  verhaal vertellen. Alles was nog redelijk veraf (naar schatting 4-5 km), maar ik kon niet veel dichterbij komen door de aanwezigheid van drie (!) neerslagkernen om me heen. Toen ik het toch probeerde zat ik al na ruim anderhalve kilometer dik in de neerslag.

15:10

15:12

15:16 De dynamiek was het duidelijkst aan de voorkant (NO-kant) van de wallcloud-achtige verlaging dus ondanks dat de hele buienrand af en toe wat onrustig was bleef die NO-kant in mijn focus. En dat leverde in korte tijd de beelden hieronder op:

15:19

15:22 Ik ben hier een kilometertje dichterbij gekomen.

Veel van deze vormen zien er misschien niet als een typische hoos uit, maar vergis je niet: de waarneming ervan liet geen ruimte voor twijfel. E.e.a. duidelijk van het 'spout-type', d.w.z. hoosverschijnselen die a.h.w. vanaf de grond worden opgebouwd (als soms zelfs op foto zichtbaar is). Een aantal keren was felle rotatie en snelle opwaartse beweging heel duidelijk te zien, wel telkens kortdurend. Dit was nu zo'n situatie waar een goede videocam het verschil kan maken in verslaglegging. Ik begrijp niet dat er geen meldingen zijn geweest van deze soms toch forse verschijningen met Den Bosch en Vlijmen zo dichtbij, maar dat ligt dan misschien dan wel aan dat telkens kortstondige karakter en de neerslag die natuurlijk vanuit het merendeel van de richtingen het zicht beperkte of zelfs blokkeerde.

Ondanks dat een aantal foto's anders doen vermoeden kan ik bij de meer typische hoosvormen grondcontact niet bevestigen, telkens was er wel een bomenrij o.i.d. in de weg. Ik probeerde na de laatste foto hierboven nog wat verder er  naar toe te rijden maar zat eigenlijk meteen in de neerslag. Ben toen teruggegaan naar het eerste zichtpunt maar er waren alleen nog  neerslagschermen te zien... Hier een sfeerbeeldje:

Nee he, op de terugweg in de buurt van Den Dungen:

Bron radarbeeld: Buienradar.nl

Sluiten

Web Analytics