Hans' Weerweb

04-04-2024 - Onweer!!


15:25 - het afscheidskado van het eerste 'echte' onweer van 2024.

Best spannende uitgangspunten vandaag: nadat een weinig uitgesproken koufront met daarbij een ruime neerslagzone was doorgetrokken, passeert op de middag een hoogtetrog van zuidwest naar oost over ons land. Dat betekende vanaf het eind van de ochtend en 's-middags de nodige buien met kans op onweer, hagel, windstoten en veel neerslag op korte tijd. Vooral meer zuidoostelijk meer onstabiliteit (tot rond 500 J/Kg MUCAPE) en ruime diepe windschering tot ruim 30kts, wellicht zelfs ruim 35kts, die naar zou blijken vrijwel volledig (effectief) ter beschikking zou zijn. Weer een situatie met lage onstabiliteit en ruime dynamiek waarbij zowel het allemaal kan meevallen (of juist tegenvallen voor de extreem weerliefhebbers) als dat het kan komen tot buien met extreme bijverschijnselen en vergaande organisatie. Bovendien: ook de 0-3km schering was ruim (bijna gelijk aan 0-6km) en sommige berekeningen kwamen met lage wolkenbases (weliswaar meestentijds toch rond de 900 meter).

Kaartje KNMI van 3/4 20:00UTC voor 14:00LT:

Estofex tekende een Level-2 met eromheen een Level1 over o.a. grote delen van de BeNeLux: "A level 2 was issued across E Belgium, Luxembourg and central Germany mainly for tornadoes, severe wind gusts and to the lesser degree for large hail. A level 1 was issued in a belt from France to Czechia mainly for tornadoes, severe wind gusts and to the lesser degree for marginally large hail." Een beetje ironisch zou blijken dat de felste buien goeddeels de ingetekende Level-2 area wisten te mijden...

Tegen 13:00 trok een straat dynamische buien vanuit de Ardennen over het zuiden van Limburg oostwaarts. Voor mij te ver weg, maar er liet zich wel een CB Incus vastleggen: 

Daar leek het een tijdje bij te blijven maar later kwam vanuit NW België de zaak toch op gang, buien werden gevormd en trokken oostwaarts. Rond 14:30 begon het er dreigend uit te zien. 

Vanaf 14:40 pakte de bui fors uit met onweer, windstoten en zeer zware neerslag met hagel erbij. Het werd zo donker dat ik aan bliksemfotografie heb gedacht maar was ook aan het werk en telefoneren... Wel meerdere fraaie CGs gezien met zwaar gedonder erbij 😀

Daarna toch gauw nog wat foto's gemaakt, een wat weinig gestructureerde whales mouth deed me afvragen hoe de bui er vanaf een afstandje uitzag:

De neerslag was erg zwaar met zichtvermindering tot ruim 300meter (na het nemen van de foto hieronder nog minder) met overlast voor het verkeer. Stadsdeel Woensel-Noord kreeg te maken met wateroverlast, meerdere straten liepen onder.

De op het eerdere beeld zichtbare bui ten zuiden nam in betekenis toe en trok over Weert richting Roermond. De neerslag met hagel moet zwaar geweest zijn met op het radarbeeld een 65dBZ reflectiekern zichtbaar. Later zou de cel bestaan uit een noordelijke en meer zuidelijke kern waarbij de laatste naar rechts leek te bewegen in afwijking van de algehele trekrichting. Een low-topped  supercell (?).

"Mijn" cel trok ondertussen verder en trakteerde bij afscheid op een prachtige lage regenboog. Een voor mij favoriet tafereel en dus hierbij weer teveel foto's ervan. 😅

Ook latere neerslag leverde mooie (soms erg nabije) regenbogen op.

Te laat (17:30 e.v.), want drukstijging deed zich al gelden, kwam de voor mij optisch mooiste stijgstroom voorbij, helaas al met de kop tegen een inversie leek het. Wat moeilijk te zien want het ding stond te dichtbij - bijna boven me. Jammer want op moment van de eerste foto hieronder was onderin rotatie zichtbaar en hogerop was de toren prachtig getekend en zowat rolrond.

Ik dacht lekker handig te wachten totdat de formatie wat verder was getrokken maar toen hing de toren al veel meer voorover en was de vorm onderin er ook een eind uit:

Tot slot de bliksemsporen van de buien, let ook hier op het spoor/de sporen van de zuidelijke bui(en):

Wat een heerlijke weermiddag! Eindelijk is het grijsseizoen voorbij, er gebeurde nu meer in ruim twee uur tijd als in meer dan acht weken hiervoor!

Bronnen:

Sluiten

Web Analytics