Hans' Weerweb

08-04-2024 - Intens onweer op (grote) afstand


23:55 - vraag me niet waarom maar ik vind dit een mooie onweerfoto. 😀

Zo, dat was me wat, de verwachting voor vandaag - al was het voornamelijk voor NW-Frankrijk en onze zuiderburen. Georganiseerde onweersbuien in een setting met werkelijk buitengewone diepe windschering en (aanvankelijk) genoeg onstabiliteit. Eerste focus (voor ons land) was een noordwaarts bewegend warmtefront dat vanaf de tweede helft van de middag de nodige convectie zou opleveren en daarna op de avond een van west naar oost bewegend koufront - beide situaties met voor onze streken zeer uitgesproken windschering (tot rond 60kts 0-6km) met een krachtige bovenstroming. Op de avond zou echter er nog amper onstabiliteit voorhanden zijn zodat aanvankelijk de verwachting was dat de buien op /voor het koufront in afnemende vorm (alleen) het zuidwesten zouden bereiken.

Eind van de middag bleek dat sommige berekeningen (w.o. EC 12z) wel degelijk met een behoorlijke onweersituatie kwamen op de avond en ook verscheen een Estofex Mesoscale Discussion die er niet om loog! Helaas had ik 's-avonds een belangrijke vergadering en ben je pas te laat beschikbaar om nog te gaan rijden... Jammer, zeker omdat zou blijken dat een ritje tot -zeg- west-Brabant al voldoende zou zijn geweest voor mooie bliksemplaten. Dus achteraf had dat ondanks het tijdstip wel degelijk nog lonend kunnen zijn. Beetje schrale troost was dan nog dat het blijna allemaal om CC ontladingen zou gaan maar wel in cellen met supercell-kenmerken uitlopend in een bow echo waarop ook een behoorlijke shelf werd gezien.

Dus daar stond ik dan te Eindhoven met wel de onbedwingbare neiging om toch wat van het onweer op foto te krijgen. De meest oostelijke cellen hielden er helaas nog voor Breda mee op zodat ik het moest doen met cellen op 70km afstand of meer! Aan de slag met een cam-setting van 70mm, ISO100, F4,5 en 6 seconden sluitertijd. Hieronder een paar foto's, vermeldenswaard is dan nog dat bij (te) vergaande bewerking er ook nog best wel sprekende wolkenstructuren zichtbaar werden maar die bewerkingen laat ik hier maar niet zien. 😅

Foto's gemaakt van 23:35 tot 00:05, de selectie:

Hoe ver het zat en waar het dan wel allemaal gebeurde is mooi te zien op dit Lightningmaps beeld:

Sluiten

Web Analytics